Ελληνικό Λύκειο
Το Λύκειο είναι η ανώτερη βαθμίδα στην Ελληνική δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Η φοίτηση στο Ελληνικό Λύκειο Μονάχου διαρκεί κανονικά τρία έτη. Για την παρακολούθηση και τη φοίτηση των μαθητών ισχύει αποκλειστικά η ελληνική νομοθεσία. Στη Β‘ Λυκείου οι μαθητές επιλέγουν ανάμεσα σε δύο προσανατολισμούς: 1. Ανθρωπιστικών Σπουδών, 2. Θετικών Σπουδών. Στη Γ‘ Λυκείου οι μαθητές επιλέγουν έναν από τους τρεις προσανατολισμούς: 1. Ανθρωπιστικών Σπουδών, 2. Θετικών Σπουδών και 3. Οικονομικών-Πολιτικών-Κοινωνικών και Παιδαγωγικών Σπουδών.
Το Απολυτήριο του Λυκείου δίνει στους αποφοίτους του το δικαίωμα συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των Ομογενών που λαμβάνουν χώρα κάθε Σεπτέμβριο στην Ελλάδα (Αθήνα και Θεσσαλονίκη). Τα ποσοστά επιτυχίας του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου κυμαίνονται σε ιδιαιτέρως υψηλό επίπεδο. Η επιτυχής συμμετοχή στις εξετάσεις δίνει στους τελειόφοιτους του Λυκείου το δικαίωμα είτε να φοιτήσουν σε Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. στην Ελλάδα είτε να φοιτήσουν σε κάποιο Πανεπιστήμιο ή Ανώτατη Σχολή στη Γερμανία.
Άλλες δυνατότητες φοίτησης μετά το Ελληνικό Γυμνάσιο
Ο κάτοχος του Mittlerer Schulabschluss έχει το δικαίωμα εγγραφής και φοίτησης σε Ειδικές Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές «Fachoberschule FOS», όπως και στις Ανώτερες Επαγγελματικές Σχολές «Berufsoberschule BOS» και όχι μόνο. Η φοίτηση στις «Fachoberschule FOS» είναι διετής και οι απόφοιτοί τους μετά από επιτυχή εξέταση γίνονται κάτοχοι του Τίτλου Fachhochschulereife που οδηγεί σε σπουδές στα γερμανικά Τ.Ε.Ι. «Fachhochschule».
Η 13η τάξη που έχει προστεθεί στις «Fachoberschule FOS» οδηγεί στην απόκτηση του fachgebundene Hochschulreife και ακολούθως στην εγγραφή σε κάθε Τ.Ε.Ι. ή Πανεπιστήμιο της Γερμανίας, πάντα στην κατεύθυνση της φοίτησής τους. Επισημαίνουμε ότι, σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει από ανεξάρτητους φορείς και επιστήμονες, οι Έλληνες μαθητές του εξωτερικού επιδεικνύουν υψηλά ποσοστά επιτυχίας και ανήκουν στην ομάδα με τη συγκριτικά υψηλότερη αντιπροσώπευση στα ανώτερα και ανώτατα τεχνολογικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας υποδοχής.
Αυτό κατά τη γνώμη μας οφείλεται στη σπουδαιότητα που η ελληνική οικογένεια αποδίδει στην αγωγή και στη μόρφωση των παιδιών της. Η πείρα έχει αποδείξει ότι η συντονισμένη και συστηματική συνεργασία μεταξύ οικογένειας και σχολείου οδηγεί μακροπρόθεσμα σε αξιόλογα αποτελέσματα τόσο στη γνωστική όσο και στην κοινωνικο-συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού.
Πατήστε εδώ για να δείτε το ενημερωτικό φυλλάδιο του Γραφείου Συντονιστή Εκπαίδευσης Μονάχου