Δορυφόρος: Διάλογος για το σήμερα και το αύριο των οργανωμένων φορέων του Ελληνισμού του Μονάχου.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, από τους συλλόγους με μεγάλη ιστορία, αποτέλεσε τις πρώτες δεκαετίες της εργατικής μετανάστευσης όχι μόνο το μαζικότερο ελληνικό σύλλογο αλλά και τη βασική μήτρα στελεχών που στη συνέχεια δραστηριοποιήθηκαν σε συλλόγους, κοινωνικούς φορείς και κόμματα. Σήμερα, όπως και στους άλλους συλλόγους, η συμμετοχή είναι μικρή. Πως το ερμηνεύεται ;
Η ανάγκη για την εκπαίδευση και την απόκτηση παιδείας στον ελληνισμό οδήγησε στην δημιουργία αυτού του Συλλόγου που ταυτοχρόνως αποτέλεσε την αφετηρία άλλων συλλόγων.
Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων ιδρύθηκε το 1974 από τους γονείς μας. Ήταν την εποχή που άρχισαν να δημιουργούνται τα σχολεία στη μορφή που τα γνωρίζουμε σήμερα.
Ο Σύλλογος επιδίωξε από την αρχή τη συσπείρωση όλων των γονέων στο Μόναχο και στα περίχωρα. Μεταξύ των στόχων του ήταν και παραμένει, η ενημέρωση, η συνεργασία, η υποστήριξη και η συμμετοχή στην επίλυση προβλημάτων των σχολείων που επισκέπτονται από Έλληνες μαθητές.
Η συμμετοχή είναι όντως μικρότερη από παλιά, όπως και στους άλλους συλλόγους. Αυτό όμως στάθηκε αφορμή τον τελευταίο καιρό ο Σύλλογος μας να προσαρμοστεί στις συνθήκες, τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντα της σύγχρονης εποχής.
Μπορεί να μην γίνεται δημόσια τοποθέτηση αλλά και όλο περισσότερο ακούγεται η άποψη ότι πολλοί γονείς έχουν μειωμένη παρακολούθηση της μαθητικής πορείας των παιδιών τους συγκριτικά με το παρελθόν. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή; Είναι και αυτός ένας λόγος της αποστασιοποίησης από το Σύλλογο ;
Είναι αλήθεια ότι η καθημερινότητα των γονέων σήμερα έχει αλλάξει. Παρόλα αυτά ο Σύλλογος μας δέχεται διαμαρτυρίες, ανησυχίες και προβλήματα τα οποία διερευνά καθώς και προσπαθεί να αναζητήσει άμεσες λύσεις γι‘ αυτά. Επίσης δέχεται και υλοποιεί αρκετές ιδέες/προτάσεις οι οποίες θα συμβάλουν στην καλύτερη λειτουργία του.
Πιστεύουμε ότι ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων αυτή την εποχή βιώνει μία ακμή και προσπαθούμε πάντα για το καλύτερο.
Ο Σύλλογος Γονέων συμμετέχει σε δραστηριότητες των οργανωμένων φορέων του ελληνισμού. Τελευταία η „φιλανθρωπική“ εκδήλωση. Βλέπετε αναγκαία μια τέτοια συμμετοχή ή αφήνει αδιάφορους τους γονείς το „ενιαία δράση των οργανωμέων φορέων του Ελληνισμού“ ;
Βεβαίως και βλέπουμε αναγκαία και πολύτιμη μια τέτοια συμμετοχή και το κυριότερο είναι ότι εκτός από τους γονείς, είναι κάτι που το αγάπησαν και το „αγκάλιασαν“ και οι μαθητές από την πρώτη στιγμή. Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων θα στηρίζει πάντα προσπάθειες και εκδηλώσεις τέτοιου χαρακτήρα .
Έχετε εικόνα για το πόσοι μαθητές ήρθαν από το 2010, χρονιά που εκδηλώθηκε η δημοσιονομική κρίση στην πατρίδα μας, στα ελληνικά σχολεία του Μονάχου ;
Σίγουρα το 50% από τους γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν αυτή τη στιγμή κυρίως στα Γυμνάσια και το λύκειο του Μονάχου, ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.
Με εξαίρεση τις ανησυχίες για το στεγαστικό πριν δυο χρόνια και τα κενά των εκπαιδευτικών υπάρχει η εικόνα μιας σχετικής „ηρεμίας“ στην εκπαιδευτική κοινότητα. Τελικά όλα οδεύουν καλά ;
Εκτός το στεγαστικό πριν δύο χρόνια και τα κενά, τα οποία θέλω να σημειώσω από προσωπική εμπειρία ότι υπάρχουν και στα γερμανικά σχολεία (αναφέρομαι στις ελλείψεις εκπαιδευτικού προσωπικού), έχουμε να αντιμετωπίσουμε και άλλα προβλήματα. Με την κατάλληλη όμως συνεργασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή ανάμεσα στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, την εκπαιδευτική κοινότητα της Βαυαρίας, καθώς επίσης και τους περισσότερους Συλλόγους Γονέων και κηδεμόνων των σχολικών μονάδων, ευελπιστούμε να λυθούν.
Ποιοί είναι οι κεντρικοί στόχοι του Συλλόγου Γονέων στη φετινή χρονιά ;
Ο πιο βασικός στόχος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μονάχου και Περιχώρων, είναι η επίλυση των προβλημάτων που υπάρχουν αυτή τη στιγμή στα σχολεία μας.
Πέρα από αυτό όμως θέλοντας να υλοποιήσει ιδέες και προτάσεις γονέων και μαθητών, πραγματοποιεί μια σειρά εκδηλώσεων στις οποίες φυσικά είναι καλεσμένος όλος ο ελληνισμός του Μονάχου.
Τέλη Μαρτίου ο Σύλλογος μας διοργανώνει Πασχαλινό Μπαζάρ στο οποίο θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων των σχολικών μονάδων σε συνεργασία με τους Συλλόγους Διδασκόντων τους. Πρωταγωνιστές φυσικά σε αυτή την εκδήλωση είναι οι μαθητές των Ελληνικών σχολείων του Μονάχου. Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τον Σύλλογο Ποντίων και την Ηπειρωτική Κοινότητα Μονάχου για την στήριξη και την βοήθειά τους.
Ακόμα, θα πραγματοποιηθεί ομιλία μέσα Απριλίου στην οποία ψυχολόγος αφιλοκερδώς θα αναπτύξει το θέμα „σχολικός εκφοβισμός“.
Έπειτα από αυτό θα ακολουθήσουν και άλλες δράσεις οι οποίες θα κοινοποιηθούν εγκαίρως.
Μια πονεμένη ιστορία αποτελεί το υπό ανέγερση σχολικό διδακτήριο στο Berg am Laim. Συμμερίζεστε ότι τελικά ο Ελληνισμός „κουράστηκε και απογοητεύτηκε “ και αδιαφορεί για την εξέλιξή του ;
Ο Σύλλογος μας, επειδή τον αφορά άμεσα αυτό το ζήτημα, την περίοδο αυτή επιδιώκει διαλόγους και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις πάνω σε αυτό το θέμα.
Ο Ελληνισμός έχει χρόνια να αναλάβει μια μεγάλη δράση στρατηγικής σημασίας (μετά την ίδρυση του Ιδρύματος και την ανέγερση των Αγίων Πάντων). Πιστεύετε, με την εικόνα που έχουν οι οργανωμένοι φορείς σήμερα, ότι θα μπορούσε ο οργανωμένος Ελληνισμός να τολμήσει κάτι νέο, θα συμμετείχε ο Ελληνισμός;
Με την εικόνα που έχουν οι οργανωμένοι φορείς σήμερα, σίγουρα όχι. Άποψή μου είναι ότι υπάρχει ανάγκη ενός συντονιστικού οργάνου ανάμεσα στους συλλόγους, όπως και στο παρελθόν, κάτι που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια λείπει.
Έπειτα από ουσιώδη διάλογο και εκλογική διαδικασία θα πρέπει να δημιουργηθεί μία δυναμική Ελληνική Κοινότητα στο Μόναχο η οποία θα μπορεί να σταθεί αντάξια στις υποχρεώσεις της και στο σπουδαίο έργο που θα αναλάβει.
Εαν αυτό είναι εφικτό, τότε όλα τα υπόλοιπα γίνονται.
Ρεπορτάζ Δορυφόρος