ΕΛΜΕ
Την Μεγάλη Τρίτη 3.4.2018 στον χώρο της Βουλής, αντιπροσωπεία της Ε.Λ.Μ.Ε. Βαυαρίας, και του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μονάχου και Περιχώρων «ο Πλάτων», που αποτελούνταν από τον κ. Καλλέργη Νίκο (πρόεδρο της ΕΛΜΕ), τον κ. Κατεφίδη Αλέξη (αντιπρόεδρο της ΕΛΜΕ), καθώς και από τον κ. Λανόπουλο Θωμά (πρόεδρο του «Πλάτωνα»), είχε συνάντηση με την νέα υφυπουργό Παιδείας, κυρία Τζούφη Μερόπη, αρμόδια μεταξύ άλλων και για την ομογενειακή εκπαίδευση.

Η συνάντηση έγινε σε ιδιαίτερα καλό κλίμα, και διαπιστώθηκε από την πλευρά μας μια ευχάριστη αλλαγή στο ύφος και στην διάθεση του υπουργείου για επικοινωνία και συνεργασία, που ελπίζουμε ότι και στο μέλλον θα διατηρηθεί.

Έγινε ενημέρωση της υφυπουργού και συζήτηση πάνω στις ψηφισμένες από την Γενική Συνέλευση θέσεις της ΕΛΜΕ και της επιδόθηκε το σχετικό έντυπο με αυτές, το οποίο δεσμεύτηκε να μελετήσει.

Επίσης επιδόθηκαν και έντυπα που περιείχαν τις θέσεις του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων του Ελληνικού Λυκείου Μονάχου, αρκετές από τις οι οποίες είναι ταυτόσημες με αυτές της ΕΛΜΕ και έγινε συζήτηση και πάνω σε αυτές, όπως είχε ζητηθεί από τα μέλη του ΔΣ του πιο πάνω συλλόγου.

Και αυτά η υφυπουργός δεσμεύτηκε να τα μελετήσει.

Εξηγήσαμε στην υφυπουργό τους λόγους του χαμηλού ενδιαφέροντος προσέλευσης και παραμονής των εκπαιδευτικών στην Βαυαρία,  τις ανακλήσεις των αποσπάσεων και τα κενά των σχολείων μας. Την  ενημερώσαμε  με παραδείγματα για την εδώ κατάσταση, την δυσκολία εξεύρεσης στέγης, τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές στέγασης και διαβίωσης, ιδιαίτερα στο Μόναχο και της προτείναμε συγκεκριμένα μέτρα για την «θεραπεία» του προβλήματος, τα περισσότερα από τα οποία εμπεριέχονται στις θέσεις μας.

Συγκεκριμένα:

  • Για την άρση της απώλειας της οργανικής θέσης στην Ελλάδα του αποσπασμένου εκπαιδευτικού στο εξωτερικό και την επαναφορά στο προηγούμενο καθεστώς, όπου αυτή διατηρείτο μέχρι και τα πέντε  χρόνια της απόσπασης, η υφυπουργός ήταν άμεσα θετική.
  • Για την επαναφορά της λήψης του επιμισθίου και για τα πέντε έτη απόσπασης, τεκμηριώσαμε την άποψή  μας, ότι στην Βαυαρία, όπου στα επιδοτούμενα από τους Βαυαρούς σχολεία απαιτείται και  γλωσσομάθεια, τοποθετούνται μόνον εκπαιδευτικοί με επιμίσθιο, το μέτρο αυτό δεν επιφέρει κανένα επιπλέον κόστος, αλλά λιγότερο, αφού το κράτος θα πληρώσει τα ίδια και στους νέους με επιμίσθιο εκπαιδευτικούς, που αναγκαστικά θα τοποθετήσει εκεί και επίσης θα χρειαστεί να πληρώσει και για δύο επιπλέον χρονιές οδοιπορικά. Ακόμη θέσαμε και την παιδαγωγική διάσταση του θέματος. Για το μέτρο αυτό η υφυπουργός επέμεινε στην θέση του υπουργείου, ότι αυτό θα επιβαρύνει τον κρατικό προϋπολογισμό, προφανώς μη διαχωρίζοντας την Βαυαρία από τις υπόλοιπες αποσπάσεις στο εξωτερικό και είπε ότι γι αυτό τον λόγο δεν προβλέπεται άμεσα να γίνει, χωρίς βέβαια και να το αποκλείει για το μέλλον. Για το μέτρο αυτό, καθώς και για την διευκόλυνση λήψης παράτασης της απόσπασης εκπαιδευτικών πέραν της πενταετίας χωρίς επιμίσθιο, για οικογενειακούς ή άλλους λόγους,  όπου όπως της είπαμε, αυτοί οι εκπαιδευτικοί στελεχώνουν κυρίως τα ελληνικά λύκεια και δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, η υφυπουργός είπε ότι προτίθεται να ανεβάσει στο διαδίκτυο μια πλατφόρμα πρόθεσης παραμονής χωρίς επιμίσθιο των αποσπασμένων εκπαιδευτικών και τις αποφάσεις θα τις πάρει το υπουργείο, αφού δει τα αποτελέσματα.
  • Για την δυνατότητα λήψης μέσα από την  βαυαρική επιδότηση κάποιου επιδόματος συνθηκών διαβίωσης ή δίγλωσσου σχολείου, που θα αποτελούσε ιδιαίτερο κίνητρο για προσέλευση και παραμονή των εκπαιδευτικών εδώ,  η υφυπουργός είπε ότι δεν μπορεί να γίνει άμεσα, γιατί χρειάζεται ιδιαίτερη νομοθετική ρύθμιση, εκδήλωσε όμως ενδιαφέρον ως προς την διερεύνηση της δυνατότητας εξεύρεσης για τους αποσπασμένους εκπαιδευτικούς, κατοικιών επιδοτούμενων ως προς το ενοίκιο από φορείς του γερμανικού δημοσίου ή άλλους φορείς.
  • Μας ενημέρωσε ότι η προκήρυξη για τις αποσπάσεις της νέας σχολικής χρονιάς είναι έτοιμη και θα βγει εντός των προσεχών ημερών, ώστε μέχρι τον Ιούνιο να έχουν βγει και οι αποσπάσεις.
  • Όσο το επέτρεπε το περιορισμένο διάστημα της μιας ώρας, το οποίο η κυρία υφυπουργός μπορούσε να μας διαθέσει,  μεταξύ ενός υπηρεσιακού συμβουλίου και των άλλων υποχρεώσεών της, συζητήσαμε και για την επαναφορά και επανασύσταση των Ειδικών Περιφερειακών Συμβουλίων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Γερμανία, για την κανονική όπως και στην Ελλάδα τοποθέτηση των Διευθυντών, καθώς και  για άλλα θέματα και τεθήκαμε στην διάθεσή της για περαιτέρω διευκρινίσεις και συνεργασία.

Μετά το πέρας της συνάντησής μας με την κυρία υφυπουργό, συναντηθήκαμε στο κτήριο της ΟΛΜΕ και με τον αιρετό συνάδελφο στο ΚΥΣΔΕ και στέλεχος της ΟΛΜΕ κύριο Νεκτάριο Κορδή, με τον οποίον συζητήσαμε για τα ίδια ακριβώς θέματα, καθώς και για την πρόθεση επανασύνδεσης της ΕΛΜΕ Βαυαρίας, με την ΟΛΜΕ, αποστέλλοντας αργότερα και σε αυτόν email με τις θέσεις μας. Ο κύριος Κορδής δέχθηκε να μας βοηθήσει και στα δύο. Στα πλαίσια αυτής μας της συνεργασίας, τον προσκαλέσαμε να έρθει στο Μόναχο, μαζί και με όποιο άλλο μέλος της ΟΛΜΕ επιθυμεί, για να σχηματίσουν και αυτοί ιδία αντίληψη για τα εδώ προβλήματα και για να συμβάλουν στην επίλυσή τους.

Μόναχο, 14.04.2018

Για το ΔΣ της

ΕΛΜΕ Βαυαρίας,

ο                                                                                                                          ο

πρόεδρος                                                                                                        αντιπρόεδρος

Καλλέργης Νίκος                                                                                            Κατεφίδης Αλέξης

 

Πηγή: www.elme-bavaria.jimdo.com 

Schreibe einen Kommentar

Deine E-Mail-Adresse wird nicht veröffentlicht. Erforderliche Felder sind mit * markiert